Taliansko: Sever krajiny postihol silný dotras, zničil ďalšie budovy

20.05.2012 Celý región

Rím 20. mája (TASR) - Silný dotras s magnitúdou 5,1 zasiahol dnes oblasť severného Talianska po zemetrasení, ktoré si vyžiadalo najmenej šesť obetí. Dotras spôsobil ďalšie materiálne škody a pád viacerých budov, informovali miestne úrady a obyvatelia.

Dotras zničil vežu s hodinami v meste Finale Emilia blízko epicentra prvého zemetrasenia. Otrasy spôsobili pád jedného hasiča z budovy, informovala talianska televízia.

Prvé zemetrasenie malo magnitúdu 6,0 a jeho epicentrum sa nachádzalo v regióne Emilia-Romagna, severne od miest Modena a Bologna. K otrasom došlo o 4.04 h SELČ a nasledovala ho séria silných dotrasov.

Štyria ľudia prišli o život pri zrútení budov závodov, v ktorých v noci pracovali - traja pri meste Ferrara a ďalší v neďalekej priemyselnej oblasti pri meste Bondeno.

V meste Casale zomrela 37-ročná žena z Nemecka, ktorá stratila vedomie po ťažkostiach s dýchaním, podľa predpokladov v dôsledku paniky spôsobenej zemetrasením, informovala tlačová agentúra ANSA. V meste Sant'Agostini našli mŕtvu ženu vo veku viac než 100 rokov, ktorá mohla zomrieť následkom šoku.

Stále nie je jasné, koľko ľudí utrpelo zranenia, televízia RAI hovorila o približne 50 zranených. Záchranári preverovali správy o tom, že ďalší ľudia sú zasypaní pod troskami.

Televízne zábery počas dňa ukázali zrútené budovy a kostoly či trosky v uliciach. Najhoršie zasiahnuté boli mestá San Felice a Finale Emilia, kde došlo k vážnym škodách na mnohých historických budovách.

Taliansko naposledy zasiahlo veľké zemetrasenie v roku 2009, keď pri otrasoch s magnitúdou 6,3 v mestečku L'Aquila zahynulo takmer 300 ľudí. Ďalších 60.000 obyvateľov regiónu prišlo o domovy.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región